Wat kost een ERP implementatie?

Een ogenschijnlijk simpele vraag, maar één waar niet direct een sluitend antwoord op te geven is: “Wat kost een ERP implementatie?”

De totale kosten voor een ERP implementatie lopen tussen verschillende ERP leveranciers en ERP systemen enorm uiteen. Zo hebben de totale kosten enerzijds te maken met zaken als licentieprijs, complexiteit en modules van de software en de licentieprijs, maar de totale kosten van een ERP implementatie worden vooral bepaald door de wensen en de behoeftes van de eigen interne organisatie. Niet zelden wordt in een Request For Information (Een RFI) gevraagd naar een schatting van de totale implementatiekosten, maar zonder de organisatiewensen en behoeftes te kennen is dit voor een leverancier haast onmogelijk.

Vergelijk het met het kopen van een auto. Wanneer u bij een willekeurige dealer naar binnen stapt en vraagt ‘Wat een auto’ kost, zullen ze u ten eerste vreemd aankijken en vervolgens zeker om meer informatie vragen (Welke specificaties, opties, motor, …).

Hoe komt u dan wel achter de implementatiekosten?

Het blijft ingewikkeld om voor het uiteindelijke implementatieconcept de definitieve kosten voor een ERP implementatie te bepalen, maar om in het beslissingstraject al een reële schatting te krijgen van de kosten is het zaak dat u zorgt dat uw wensen en eisen duidelijk met de leverancier gecommuniceerd worden. Lever hierbij informatie aan zoals het aantal medewerkers wat met de software moet gaan werken, maar ook informatie over werkwijzes, eventuele interfaces met internettoepassingen, machines enzovoort.

Wilt u meer informatie over de kosten die gemoeid gaan met de implementatie van een ERP systeem, maar ook de kosten gedurende de levenscyclus? Lees dan ook eens ons artikel over Total Cost of Ownership.

Download een gratis RFI sjabloon

GRATIS DOWNLOAD